KategorilerANA SAYFAGAZ KAÇAĞI ALARM SİSTEMLERİHIRSIZ ALARM SİSTEMLERİSU BASKINI ALARM SİSTEMLERİYANGIN ALARM SİSTEMLERİ

Güncel Alarm Sistemleri

Alarm sistemleri günümüz dünyasında oldukça fazla önem teşkil eden sistemlerin başında gelmektedir. Yaşadığımız alanları ister ev olsun ister işyeri daha güvenilir hale getirmek ve olası yaşanacak her kötü olayın önüne geçilmesi için oldukça önemli bir sistem olmaktadır. Özellikle teknolojinin gösterdiği gelişim ve değişim sayesinde yenilenen ve daha pratik ve daha etkili sistemler gelişmektedir. Bu sistemlerin özellikleri arasında birçok madde yer almaktadır. En önemli özelliği ise kurulan şifresi sayesinde başka kişiler tarafından teşebbüs edilmesini engellemek ve oluşacak yangın gibi olumsuz olayların bildirilmesi ve önlem alınması özelliği olmaktadır.

Alarm Sistemleri Nelerdir?

Yangın, deprem ve hırsız gibi birçok olayın oluşturacağı olumsuz sonuçların önüne geçilmesini sağlayan, ev ve işyerlerini daha güvenli hale getiren sistemler alarm sistemi olmaktadır. Harici ya da dahili sirenler ile olay anında yüksek desibel olarak ses üretmekte ve yakın çevreyi uyararak potansiyel hırsızları caydırıcı etkisi mevcut olmaktadır. Bunun dışında yangın ya da su baskını, gaz alarmları sayesinde diğer tehlikelerden de uzak durmayı ve önlem almayı başarmayı alarm sistemleri sağlamaktadır. Yaşam alanlarını kişilerin gözü arkada kalmadan, gönül rahatlığı ile koruma ve huzurlu hale getirmek için alarm sistemleri oldukça fazla önem teşkil etmektedir. Gelişen teknoloji sayesinde akıllı telefon aracılığı ile güvenlik ve alarm sistemleri kontrol altına alınması ve takibinin yapılması anında bildirim verilmesi için geliştirilen birçok alarm sistemleri mevcut olmakta ve kullanımı oldukça basit olarak öne çıkmakta bu yönü ile oldukça fazla tercih edilmektedir.

Alarm Sistemleri Çeşitleri Nelerdir?

-Hırsız Alarm Sistemleri

-Acil Sağlık Alarm Sistemleri

-Yangın Alarmı Sistemleri

-Su Baskını Alarmı Sistemleri

-Panik Butonu

-Kamera Sistemleri için Alarm Sistemleri

-Ev, işyeri, okul ve hastane gibi toplu olarak kullanılan ve özel yaşam alanlarını koruyacak şekilde tasarlanan birçok alarm sistemleri çeşitleri mevcut olmaktadır.

KategorilerANA SAYFAGAZ KAÇAĞI ALARM SİSTEMLERİHIRSIZ ALARM SİSTEMLERİSU BASKINI ALARM SİSTEMLERİYANGIN ALARM SİSTEMLERİ

Akıllı Güvenlik Sistemi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Güvenlik önemlidir. Gerek işyerleri olsun gerek de evler, mutlaka güvenli bir sisteme ihtiyaç vardır. Güvenlik kameraları gibi önlemlerin yanı sıra alarmlarda bu tarz yerlerin korunması için işe yaramaktadır. Banka gibi risk oluşturabilecek önemli yerlerin olası bir hırsız vakasına karşı korunmaları gerekmektedir. Bu nedenle, güvenlik için uygun olan hangi sistemler kullanılabilirse mutlaka kullanılmalıdır.

Akıllı Güvenlik Sistemi Nedir?

Gelişen teknoloji ile birlikte akıllı güvenlik sistemi gibi çözümlere rağbet artmıştır. Değişik kuruluşları ve insanları her türlü riskten korumak için çeşitli önlemler alınmıştır. Bu şekilde, geçmişten bugüne korunma içgüdüsü hep var olmuştur. Akıllı sistemler de gelişen teknoloji ile birlikte kendini göstermeye başlamıştır. İnsanların bir anda anlayamayacağı ya da uzaklık gibi nedenlerle erişemediği sıkıntılarda çare olan akıllı sistemler, sıkça kullanılmaya başlanmıştır.
Elektrikle birlikte gerek sesli gerek görüntülü olarak pek çok sistem ortaya icat edilmiş ve kullanılmaya başlanmıştır. Acil bir anda ses çıkararak ya da etrafa ışık vererek uyaran bu sistemler, insan hayatının kurtulmasında da işe yaramaktadır. Bu sistemler, hırsızlığın yanı sıra ani bir şekilde gerçekleşebilecek felaketler için de çözüm ortaya koymaktadırlar.

Görüntülü Akıllı Güvenlik Sistemleri Nelerdir?

Sesli ya da görüntülü olarak çalışan pek çok güvenlik sistemi bulunmaktadır. Kullanılacağı yere göre değişiklik gösteren bu sistemler, farklı özelliklere göre de ayrılmaktadırlar. Güvenlik denildiğinde akla ilk gelen sistemlerden biri kameralardır. Bu sistemler hırsızlık ya da benzeri sorunlar için çözüm yaratabilmektedirler. Kamera benzeri giriş çıkışları kontrol eden önlemler de bulunmaktadır.
Parmak izi okuyucu ya da yüz tanıma sistemi gibi güvenlikler, kalabalık bir şekilde geçiş yapan insanların kontrolünü sağlamaktadır. Aynı şekilde, termal kamera ve x-ray gibi de pek çok akıllı sistem bulunmaktadır.

Sesli Akıllı Güvenlik Sistemleri Nelerdir?

Ani gelişen olası bir sorunu önlemeye yarayan sesli sistemler için farklı pek çok alarm çeşidi bulunmaktadır. Endüstriyel ortamlarda ve işyerleri kapılarında bulunan ya da yangın gibi afetleri haber amacıyla kullanılan birçok alarm sistemi bulunmaktadır. Ayrıca, bu alarmlar arasında görüntülü olarak ışık yayanları da bulunmaktadır. Bu şekilde gürültülü ortamlarda fark edilebilirlikleri artmaktadır.

KategorilerANA SAYFAGAZ KAÇAĞI ALARM SİSTEMLERİ

Hologrefik Gaz Sensörleri

Holografik gaz sensörleri, bir hologram içeren bir polimer film matrisindeki değişiklikleri algılamak için ışık yansımasını kullanır. Hologramlar ışığı belirli dalga boylarında yansıttığından,bileşimlerinde meydana gelen bir değişiklik, bir gaz molekülünün varlığını gösteren renkli bir yansıma oluşturabilir.Bununla birlikte, holografik sensörler, beyaz ışık veya lazerler gibi aydınlatma kaynakları ve bir gözlemci veya CCD dedektörü gerektirir.

KategorilerANA SAYFAGAZ KAÇAĞI ALARM SİSTEMLERİ

Ultrasonik Sensörler

Ultrasonik gaz kaçağı dedektörleri, kendi başlarına gaz dedektörleri değildir.Basınçlı bir gaz, küçük bir açıklıktan (sızıntı) düşük basınçlı bir alanda genişlediğinde oluşan akustik emisyonu tespit ederler. Çevresinin arka plan gürültüsündeki değişiklikleri algılamak için akustik sensörler kullanırlar. Çoğu yüksek basınçlı gaz kaçağı 25 kHz ila 10 MHz ultrasonik aralıkta ses ürettiğinden, sensörler bu frekansları 20 Hz ila 20 kHz işitilebilir aralıkta oluşan arka plan akustik gürültüsünden kolayca ayırt edebilir. Ultrasonik gaz kaçağı dedektörü,arkaplan gürültüsünün normal koşulundan ultrasonik bir sapma olduğunda bir alarm verir.Ultrasonik gaz kaçak dedektörleri gaz konsantrasyonunu ölçemez, ancak cihaz kaçan gazın kaçak oranını belirleyebilir çünkü ultrasonik ses seviyesi gaz basıncına ve kaçağın boyutuna bağlıdır.
Ultrasonik gaz dedektörleri temel olarak, hava koşullarının, gazla temas etmesi ve bir alarm vermesi için gazla temas gerektiren kaçak dedektörlerine ulaşmasına izin vermeden önce,kaçan gazı kolayca dağıtabildiği dış ortamlarda uzaktan algılama için kullanılır. Bu dedektörler genellikle açık deniz ve kara petrol / gaz platformlarında,gaz kompresörü ve ölçüm istasyonlarında, gaz türbini enerji santrallerinde ve çok sayıda açık hava boru hattına ev sahipliği yapan diğer tesislerde bulunur.

KategorilerANA SAYFAGAZ KAÇAĞI ALARM SİSTEMLERİ

Yarı İletken Sensörler

Metal oksit yarı iletken sensörler (MOS sensörleri) olarak da bilinen yarı iletken sensörler,gaz sensörle doğrudan temas ettiğinde gerçekleşen kimyasal bir reaksiyonla gazları algılar.Kalay dioksit, yarı iletken sensörlerde kullanılan en yaygın malzemedir ve sensördeki elektrik direnci, izlenen gazla temas ettiğinde azalır.Kalay dioksitin direnci havada tipik olarak 50 kΩ civarındadır ancak % 1 metan varlığında 3.5 kΩ civarına düşebilir. Dirençteki bu değişiklik,gaz konsantrasyonunu hesaplamak için kullanılır.Yarı iletken sensörler, hidrojen, oksijen, alkol buharı ve karbon monoksit gibi zararlı gazları tespit etmek için yaygın olarak kullanılır.Yarı iletken sensörlerin en yaygın kullanımlarından biri karbon monoksit sensörlerdir.Alkol ölçerlerinde de kullanılırlar. Sensörün algılaması için gazla temas etmesi gerektiğinden, yarı iletken sensörler kızılötesi nokta veya ultrasonik dedektörlerden daha küçük bir mesafede çalışır.
MOS sensörleri, karbon monoksit, sülfür dioksit, hidrojen sülfit ve amonyak gibi farklı gazları algılayabilir.1990’lardan beri MOS sensörleri önemli çevresel gaz dedektörleri haline geldi.

KategorilerANA SAYFAGAZ KAÇAĞI ALARM SİSTEMLERİ

Kızıl Ötesi Görüntüleme Sensörleri

Kızılötesi görüntü sensörleri, aktif ve pasif sistemleri içerir. Aktif algılama için,IR görüntüleme sensörleri tipik olarak bir sahnenin görüş alanı boyunca bir lazeri tarar ve belirli bir hedef gazın soğurma hattı dalga boyunda geri saçılan ışığı arar.Pasif IR görüntüleme sensörleri, bir görüntüdeki her pikseldeki spektral değişiklikleri ölçer ve hedef gazların varlığını gösteren belirli spektral imzaları arar.Görüntülenebilen bileşik türleri, kızılötesi nokta dedektörleri ile tespit edilebilenlerle aynıdır, ancak görüntüler bir gazın kaynağını belirlemede yardımcı olabilir.

KategorilerANA SAYFAGAZ KAÇAĞI ALARM SİSTEMLERİ

Kızıl Ötesi Nokta Sensörleri

Kızılötesi (IR) nokta sensörleri, bilinen bir gaz hacminden geçen radyasyonu kullanır;Sensör ışınından gelen enerji, spesifik gazın özelliklerine bağlı olarak belirli dalga boylarında emilir. Örneğin, karbon monoksit yaklaşık 4,2-4,5 μm dalga boylarını emer.Bu dalga boyundaki enerji, soğurma aralığının dışındaki bir dalga boyuyla karşılaştırılır;Bu iki dalga boyu arasındaki enerji farkı, mevcut gazın konsantrasyonu ile orantılıdır.
Bu tip sensör avantajlıdır çünkü onu tespit etmek için gaza yerleştirilmesi gerekmez ve uzaktan algılama için kullanılabilir.Kızılötesi nokta sensörleri, hidrokarbonları ve su buharı ve karbondioksit gibi diğer kızılötesi aktif gazları tespit etmek için kullanılabilir. IR sensörleri genellikle atık su arıtma tesislerinde, rafinerilerde, gaz türbinlerinde, kimyasal tesislerde ve yanıcı gazların mevcut olduğu ve bir patlama olasılığının bulunduğu diğer tesislerde bulunur.Uzaktan algılama özelliği, büyük hacimlerde alanın izlenmesine izin verir.
Motor emisyonları, IR sensörlerinin araştırıldığı başka bir alandır. Sensör, araç egzozunda yüksek seviyelerde karbon monoksit veya diğer anormal gazları tespit eder ve hatta sürücüleri bilgilendirmek için araç elektronik sistemlerine entegre edilebilir.

KategorilerANA SAYFAGAZ KAÇAĞI ALARM SİSTEMLERİ

Fotoiyonizasyon Sensörleri

Fotoiyonizasyon dedektörleri (PID’ler), örneklenen gazdaki kimyasalları iyonize etmek için yüksek foton enerjili bir UV lambası kullanır. Bileşik, lamba fotonlarınınkinin altında bir iyonlaşma enerjisine sahipse,bir elektron püskürtülecek ve ortaya çıkan akım, bileşiğin konsantrasyonu ile orantılı olacaktır. Yaygın lamba foton enerjileri arasında 10.0 eV, 10.6 eV ve 11.7 eV; standart 10.6 eV lambası yıllarca dayanırken, 11.7 eV lambası tipik olarak yalnızca birkaç ay dayanır ve yalnızca başka bir seçenek olmadığında kullanılır.Birkaç ppb ile birkaç bin ppm arasında değişen seviyelerde geniş bir bileşik yelpazesi tespit edilebilir.Azalan duyarlılık sırasına göre saptanabilir bileşik sınıfları şunları içerir: aromatikler ve alkil iyodürler;olefinler, kükürt bileşikleri, aminler, ketonlar, eterler, alkil bromürler ve silikat esterler; organik esterler,alkoller, aldehitler ve alkanlar; H2S, NH3, PH3 ve organik asitler. Standart hava bileşenlerine veya mineral asitlere tepki yoktur. PID’lerin başlıca avantajları, mükemmel hassasiyetleri ve kullanım basitliğidir; ana sınırlama, ölçümlerin bileşiğe özgü olmamasıdır.Son zamanlarda, benzen veya bütadien gibi bileşikler için özgünlüğü artıran ön filtre tüplerine sahip PID’ler piyasaya sürülmüştür.Sabit, elde tutulan ve minyatür giysilerle kırpılan PID’ler endüstriyel hijyen,tehlikeli madde ve çevresel izleme için yaygın olarak kullanılmaktadır.

KategorilerANA SAYFAGAZ KAÇAĞI ALARM SİSTEMLERİ

Katalitik Boncuk Sensörleri

Katalitik boncuk sensörleri, konsantrasyonlar alt patlama limiti (LEL) ve üst patlama limiti (UEL) arasında olduğunda patlama tehlikesi oluşturan,yanıcı gazları ölçmek için yaygın olarak kullanılır. Platin tel bobinleri içeren aktif ve referans boncuklar , Wheatstone köprü devresinin zıt kollarına yerleştirilir ve birkaç yüz dereceye kadar elektrikle ısıtılır.Elektrik direncini değiştirmek, aktif ve pasif boncuklar arasında ortaya çıkan voltaj farkı, mevcut tüm yanıcı gazların ve buharların konsantrasyonu ile orantılıdır.Örneklenen gaz sensöre, yanıcı gazlar içeren bir atmosfere taşındığında patlamayı önlemek için bir bariyer sağlayan sinterlenmiş bir metal fritten girer. Pelistörler esas olarak tüm yanıcı gazları ölçer, ancak sinterden daha hızlı yayılan daha küçük moleküllere karşı daha hassastırlar.Ölçülebilir konsantrasyon aralıkları tipik olarak birkaç yüz ppm ila birkaç hacim yüzdesidir.Bu tür sensörler ucuz ve sağlamdır, ancak test edilecek atmosferde minimum oranda oksijen gerektirir ve silikonlar, mineral asitler, klorlu organik bileşikler ve sülfür bileşikleri gibi bileşikler tarafından zehirlenebilir veya engellenebilir.

KategorilerANA SAYFAGAZ KAÇAĞI ALARM SİSTEMLERİ

Elektrokimyasal Gaz dedektörleri

Elektrokimyasal gaz dedektörleri, gazların gözenekli bir membrandan kimyasal olarak oksitlendiği veya indirgendiği bir elektrota yayılmasına izin vererek çalışır. Üretilen akım miktarı, gazın ne kadarının elektrotta oksitlendiğine göre belirlenir,gazın konsantrasyonunu gösterir. Üreticiler, belirli bir gaz konsantrasyon aralığının algılanmasına izin vermek için gözenekli bariyeri değiştirerek elektrokimyasal gaz dedektörlerini özelleştirebilir.Ayrıca, difüzyon bariyeri fiziksel / mekanik bir bariyer olduğundan, dedektör, sensör süresi boyunca daha kararlı ve güvenilir olma eğilimindeydi ve bu nedenle diğer erken dedektör teknolojilerine göre daha az bakım gerektiriyordu.
Bununla birlikte, sensörler aşındırıcı elementlere veya kimyasal kontaminasyona maruz kalır ve değişim gerekene kadar sadece 1-2 yıl dayanabilir.Elektrokimyasal gaz dedektörleri,rafineriler, gaz türbinleri, kimya tesisleri,yer altı gaz depolama tesisleri ve daha fazlası gibi çok çeşitli ortamlarda kullanılır.

Pin It on Pinterest