KategorilerANA SAYFAGAZ KAÇAĞI ALARM SİSTEMLERİHIRSIZ ALARM SİSTEMLERİSU BASKINI ALARM SİSTEMLERİYANGIN ALARM SİSTEMLERİ

Güncel Alarm Sistemleri

Alarm sistemleri günümüz dünyasında oldukça fazla önem teşkil eden sistemlerin başında gelmektedir. Yaşadığımız alanları ister ev olsun ister işyeri daha güvenilir hale getirmek ve olası yaşanacak her kötü olayın önüne geçilmesi için oldukça önemli bir sistem olmaktadır. Özellikle teknolojinin gösterdiği gelişim ve değişim sayesinde yenilenen ve daha pratik ve daha etkili sistemler gelişmektedir. Bu sistemlerin özellikleri arasında birçok madde yer almaktadır. En önemli özelliği ise kurulan şifresi sayesinde başka kişiler tarafından teşebbüs edilmesini engellemek ve oluşacak yangın gibi olumsuz olayların bildirilmesi ve önlem alınması özelliği olmaktadır.

Alarm Sistemleri Nelerdir?

Yangın, deprem ve hırsız gibi birçok olayın oluşturacağı olumsuz sonuçların önüne geçilmesini sağlayan, ev ve işyerlerini daha güvenli hale getiren sistemler alarm sistemi olmaktadır. Harici ya da dahili sirenler ile olay anında yüksek desibel olarak ses üretmekte ve yakın çevreyi uyararak potansiyel hırsızları caydırıcı etkisi mevcut olmaktadır. Bunun dışında yangın ya da su baskını, gaz alarmları sayesinde diğer tehlikelerden de uzak durmayı ve önlem almayı başarmayı alarm sistemleri sağlamaktadır. Yaşam alanlarını kişilerin gözü arkada kalmadan, gönül rahatlığı ile koruma ve huzurlu hale getirmek için alarm sistemleri oldukça fazla önem teşkil etmektedir. Gelişen teknoloji sayesinde akıllı telefon aracılığı ile güvenlik ve alarm sistemleri kontrol altına alınması ve takibinin yapılması anında bildirim verilmesi için geliştirilen birçok alarm sistemleri mevcut olmakta ve kullanımı oldukça basit olarak öne çıkmakta bu yönü ile oldukça fazla tercih edilmektedir.

Alarm Sistemleri Çeşitleri Nelerdir?

-Hırsız Alarm Sistemleri

-Acil Sağlık Alarm Sistemleri

-Yangın Alarmı Sistemleri

-Su Baskını Alarmı Sistemleri

-Panik Butonu

-Kamera Sistemleri için Alarm Sistemleri

-Ev, işyeri, okul ve hastane gibi toplu olarak kullanılan ve özel yaşam alanlarını koruyacak şekilde tasarlanan birçok alarm sistemleri çeşitleri mevcut olmaktadır.

KategorilerANA SAYFAGAZ KAÇAĞI ALARM SİSTEMLERİHIRSIZ ALARM SİSTEMLERİSU BASKINI ALARM SİSTEMLERİYANGIN ALARM SİSTEMLERİ

Akıllı Güvenlik Sistemi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Güvenlik önemlidir. Gerek işyerleri olsun gerek de evler, mutlaka güvenli bir sisteme ihtiyaç vardır. Güvenlik kameraları gibi önlemlerin yanı sıra alarmlarda bu tarz yerlerin korunması için işe yaramaktadır. Banka gibi risk oluşturabilecek önemli yerlerin olası bir hırsız vakasına karşı korunmaları gerekmektedir. Bu nedenle, güvenlik için uygun olan hangi sistemler kullanılabilirse mutlaka kullanılmalıdır.

Akıllı Güvenlik Sistemi Nedir?

Gelişen teknoloji ile birlikte akıllı güvenlik sistemi gibi çözümlere rağbet artmıştır. Değişik kuruluşları ve insanları her türlü riskten korumak için çeşitli önlemler alınmıştır. Bu şekilde, geçmişten bugüne korunma içgüdüsü hep var olmuştur. Akıllı sistemler de gelişen teknoloji ile birlikte kendini göstermeye başlamıştır. İnsanların bir anda anlayamayacağı ya da uzaklık gibi nedenlerle erişemediği sıkıntılarda çare olan akıllı sistemler, sıkça kullanılmaya başlanmıştır.
Elektrikle birlikte gerek sesli gerek görüntülü olarak pek çok sistem ortaya icat edilmiş ve kullanılmaya başlanmıştır. Acil bir anda ses çıkararak ya da etrafa ışık vererek uyaran bu sistemler, insan hayatının kurtulmasında da işe yaramaktadır. Bu sistemler, hırsızlığın yanı sıra ani bir şekilde gerçekleşebilecek felaketler için de çözüm ortaya koymaktadırlar.

Görüntülü Akıllı Güvenlik Sistemleri Nelerdir?

Sesli ya da görüntülü olarak çalışan pek çok güvenlik sistemi bulunmaktadır. Kullanılacağı yere göre değişiklik gösteren bu sistemler, farklı özelliklere göre de ayrılmaktadırlar. Güvenlik denildiğinde akla ilk gelen sistemlerden biri kameralardır. Bu sistemler hırsızlık ya da benzeri sorunlar için çözüm yaratabilmektedirler. Kamera benzeri giriş çıkışları kontrol eden önlemler de bulunmaktadır.
Parmak izi okuyucu ya da yüz tanıma sistemi gibi güvenlikler, kalabalık bir şekilde geçiş yapan insanların kontrolünü sağlamaktadır. Aynı şekilde, termal kamera ve x-ray gibi de pek çok akıllı sistem bulunmaktadır.

Sesli Akıllı Güvenlik Sistemleri Nelerdir?

Ani gelişen olası bir sorunu önlemeye yarayan sesli sistemler için farklı pek çok alarm çeşidi bulunmaktadır. Endüstriyel ortamlarda ve işyerleri kapılarında bulunan ya da yangın gibi afetleri haber amacıyla kullanılan birçok alarm sistemi bulunmaktadır. Ayrıca, bu alarmlar arasında görüntülü olarak ışık yayanları da bulunmaktadır. Bu şekilde gürültülü ortamlarda fark edilebilirlikleri artmaktadır.

KategorilerYANGIN ALARM SİSTEMLERİ

Adreslenebilir Dedektörlü Alarm Sistemleri

Adreslenebilir bir sistem, her dedektöre ayrı bir numara veya adres verir. Adreslenebilir sistemler, aynı bölgeye birkaç dedektörün bağlanmasına izin verirken, bir alarmın tam konumunun panel üzerinde işaretlenmesine olanak tanır.
Bazı sistemlerde, binadaki tüm dedektörlerin konumlarını gösteren panel ekranında binanın grafik bir temsili sağlanır, diğerlerinde ise alarm durumundaki dedektör veya dedektörlerin adresi ve konumu basittir. Adreslenebilir sistemler genellikle adreslenemeyen geleneksel sistemlerden daha pahalıdır ve belirli bir alandaki duman miktarını belirleyebilen özel bir hassasiyet seviyesi (bazen Gündüz / Gece modu olarak da adlandırılır) dahil olmak üzere ekstra seçenekler sunar.
Duman dedektörlerinin algılama yeteneklerinde çok çeşitli arızaların görüntülenmesi,panel üzerinden yapılır.
Dedektörler, genellikle binalardaki ısıtma ve iklimlendirme sistemleri tarafından sirküle edilen dedektörlerde atmosferik partiküllerin birikmesi sonucu kirlenir.
Diğer nedenler arasında marangozluk, zımpara, boyama ve yangın durumunda duman bulunur.
Birden çok binada çok sayıda dedektörü izlemek için paneller birbirine bağlanabilir. Bu en çok hastanelerde, üniversitelerde, tatil köylerinde ve diğer büyük merkezlerde veya kurumlarda kullanılır.


KategorilerYANGIN ALARM SİSTEMLERİ

Konvansiyonel Duman Dedektörü




“Konvansiyonel” kelimesi, yeni adreslenebilir sistemlerde kontrol ünitesi ile iletişim için kullanılan yöntemi ayırt etmek için kullanılan bir kelimedir. “Konvansiyonel dedektörler” olarak adlandırılan dedektörler, eski birbirine bağlı sistemlerde kullanılan duman dedektörleridir ve çalışma şekilleri itibariyle elektrik anahtarlarına benzerler.
Bu dedektörler sinyal yoluna paralel olarak bağlanır, böylece akım akışı, duman veya diğer benzer çevresel uyarılar herhangi bir dedektörü yeterince etkilediğinde bağlı herhangi bir dedektör tarafından devre yolunun kapatıldığını belirtmek için izlenir.
Akım akışında ortaya çıkan artış (veya bir kısa devre), dumanın varlığının bir teyidi olarak kontrol ünitesi tarafından yorumlanır ve işlenir ve bir yangın alarm sinyali oluşturulur.
Geleneksel bir sistemde, duman dedektörleri tipik olarak her bölgede birbirine bağlanır ve tek bir yangın alarm kontrol paneli genellikle bir binanın farklı alanlarına karşılık gelecek şekilde düzenlenebilen bir dizi bölgeyi izler.
Yangın durumunda, kontrol paneli hangi zon veya zonların alarm halinde dedektör veya dedektörleri içerdiğini belirleyebilir, ancak hangi dedektör veya dedektörlerin alarm durumunda olduğunu belirleyemez.

 

KategorilerYANGIN ALARM SİSTEMLERİ

Optik Duman Dedektörü

Bir  optik duman dedektörü, kızılötesi, görünür veya ultraviyole ışık kaynağı içerir.Tipik olarak bir akkor ampul veya ışık yayan diyot (LED) – bir lens ve bir fotoelektrik alıcı – tipik olarak bir fotodiyot.
Nokta tipi dedektörlerde, bu bileşenlerin tümü, yakındaki bir yangından gelen dumanı içerebilecek havanın aktığı bir oda içinde düzenlenir. Atriyum ve oditoryumlar gibi geniş açık alanlarda, ünite içindeki bölme yerine optik ışın veya projeksiyonlu ışın duman dedektörleri kullanılır. Duvara monte edilen bir ünite, ayrı bir cihaz tarafından alınan ve işlenen bir kızılötesi veya morötesi ışık demeti yayar.
Cihaz veya alıcıya bir reflektör tarafından yansıtılır. Bazı tiplerde, özellikle optik ışın türlerinde, ışık kaynağının yaydığı ışık test edilen havadan geçerek fotosensöre ulaşır.
Alınan ışık yoğunluğu, duman partiküllerinden, havadaki tozdan veya diğer maddelerden saçılma nedeniyle azalacaktır; Devre, ışık yoğunluğunu algılar ve potansiyel olarak duman nedeniyle belirli bir eşiğin altında ise alarm üretir. Diğer tiplerde, tipik olarak oda tiplerinde, ışık, sensöre yönlendirilmez ve bu, parçacıklar olmadan aydınlatılmaz. Haznedeki hava partiküller (duman veya toz) içeriyorsa, ışık dağılır ve bir kısmı sensöre ulaşarak alarmı tetikler.

 

KategorilerYANGIN ALARM SİSTEMLERİ

Duman Dedektörü

Duman dedektörü, dumanı tipik olarak bir yangın yada duman göstergesi olarak algılayan bir cihazdır.
Ticari duman dedektörleri, yangın alarm sisteminin bir parçası olarak bir yangın alarm kontrol paneline bir sinyal verirken, duman alarmları olarak da bilinen ev tipi duman dedektörleri genellikle dedektörün kendisinden veya birden fazla duman varsa birkaç dedektörden sesli veya görsel bir alarm verir.
Duman dedektörleri, tipik olarak yaklaşık 150 milimetre  çapında ve 25 milimetre kalınlığında bir disk şeklindeki plastik muhafazalara yerleştirilmiştir, ancak şekil ve boyut değişebilir. Duman, optik (fotoelektrik) veya fiziksel işlem (iyonizasyon) ile tespit edilebilir. Dedektörler, iki algılama yönteminden birini veya her ikisini birden kullanabilir. Sigara içmenin yasak olduğu alanlarda sigara içen kişileri tespit etmek ve caydırmak için hassas alarmlar kullanılabilir. Büyük ticari ve endüstriyel binalardaki duman dedektörleri genellikle merkezi bir yangın alarm sistemine bağlanır.
Ev tipi duman dedektörleri, pille çalışan ayrı birimlerden pil yedeğine sahip birkaç birbirine bağlı üniteye kadar değişir. Birbirine bağlı ünitelerle, herhangi biri duman algıladığında, ev elektriği kesilse bile tüm alarmlar tetiklenecektir.
Duman alarmlarının çalıştığı evlerde, bir ev yangında ölme riski yarı yarıya azalır.

 

 

KategorilerYANGIN ALARM SİSTEMLERİ

Yangın Alarm Sistemi

Bir yangın alarm sistemi, duman, yangın, karbon monoksit veya diğer acil durumlar söz konusu olduğunda görsel ve işitsel cihazlar aracılığıyla insanların algılamasını sağlamak ve uyarmak için birlikte çalışan bazı cihazlara sahiptir.
Bu alarmlar, duman dedektörlerinden ve ısı dedektörlerinden otomatik olarak etkinleştirilebilir veya ayrıca yangın butonları veya duman çekme istasyonları gibi manuel yangın alarmı etkinleştirme cihazları aracılığıyla da etkinleştirilebilir.
Alarmlar, motorlu çanlar veya duvara monte edilebilir sirenler veya kornalar olabilir. Ayrıca, alarm veren hoparlör flaşları ve ardından bina içindeki insanları asansörleri kullanmamaları konusunda uyaran bir sesli tahliye mesajı da olabilir.
Yangın alarm sirenleri, cihazın ülkesine ve üreticisine bağlı olarak belirli frekanslara ve düşük, orta ve yüksek dahil olmak üzere farklı tonlara ayarlanabilir.
Avrupa’daki çoğu yangın alarm sistemi, değişken frekanslı bir siren gibi ses çıkarır.Yangın alarmı uyarı cihazları da farklı ses seviyelerine ayarlanabilir.
Bazı yangın alarm sistemleri, önceden kaydedilmiş ve manuel sesli mesajlar sağlamak için acil durum acil anons iletişim sistemlerini  kullanır. Acil anons sistemleri tipik olarak yüksek binalarda, arenalarda ve toplam tahliyenin gerçekleştirilmesinin zor olduğu hastaneler ve gözaltı tesisleri gibi diğer büyük “yerinde savunma” yerleşimlerinde kullanılır.Ses tabanlı sistemler müdahale personeline düzenli tahliye yapma ve bina sakinlerini değişen olay koşullarından haberdar etme yeteneği sağlar. Yüksek katlı binalarda yangının konumuna bağlı olarak her katta farklı tahliye mesajları çalınabilir. Yangının olduğu kat ve yukarıdakileri tahliye etmesi söylenebilirken, çok daha alçak katlardan beklemeniz istenebilir.

ACİL DURUM İLETİŞİM SİSTEMLERİ

2010 yılı civarında tanıtılan yeni kodlar ve standartlar, özellikle yeni UL Standardı 2572, yangın alarm sistemi üreticilerinin sistem seslerini genişletmelerine yol açtı.
Çok sayıda acil durum mesajı desteği de dahil olmak üzere toplu bildirim için yeni gereksinimleri destekleyen tahliye yöntemleri (örn. sert hava durumu acil durumu, güvenlik uyarıları).
Toplu bildirim sisteminin temel gereksinimleri, yerel tesislerin acil durum müdahale planına göre öncelikli mesajlaşma sağlamaktır. Acil müdahale ekibi, sahadaki olası acil durumların önceliğini tanımlamalı ve yangın alarm sistemi, bu acil durum müdahale planına dayalı olarak bildirimlerin yükseltilmesini ve indirgenmesini destekleyebilmelidir. Birçok üretici, ekipmanlarının bu yeni ve gelişmekte olan standartları karşıladığını onaylamak için çaba sarf etmiştir. Toplu bildirim sistemi kategorileri şunları içerir:
1- Sistemler bina içindedir ve en yüksek seviyede beka kabiliyeti sağlar Seviye
2- Sistemler bina dışında ve orta seviyede beka kabiliyeti sağlıyor
3-Kademe sistemler “Sizin Yanınızda” dır ve en düşük hayatta kalma seviyesini sağlar Toplu bildirim sistemleri, genellikle standart bir yangın alarm sisteminin bildirim cihazlarını, PC tabanlı iş istasyonlarını, metin tabanlı dijital tabelaları ve e-posta, metin mesajı, RSS beslemesi veya IVR tabanlı telefon metni gibi çeşitli uzaktan bildirim seçeneklerini içerecek şekilde genişletir.

 


Pin It on Pinterest